Första vagndraget!

WP idag igen och vårsolen värmer så skönt! Det blev lång uppvärmning med nya grundvikten – cirka sex kg – på gräsmatta och sedan grus. Scilla slet som en liten åsna i halsbandet första hundra metrarna men sedan tog värmen och vikten ut sin rätt och poletten trillade ner: det lönar sig att gå fint. Pjuh – en sådan vilja!

IMG_6359
Mycket vilja i min clown 🙂

Idag stod det start,- och stoppträning samt vagn på schemat. Scilla och Oskar fick dela på en tiokiloskedja. I några meter drog de grundvikt – fokus låg på teknik: alltid belöna neråt. Helst mot backen. Sedan kopplades tiokiloskedjan på och hon fick dra några meter med den: fokus på teknik. Jag testade mig fram med olika startpositioner: sittande, läggande. Kom fram till att sättande är bäst då hon enklast kan söka sig neråt då istället för att skutta uppåt och sedan ner likt en delfin – det är dåligt för kroppen!

Med lite coaching från en av instuktörerna kom jag fram till att det bästa för Scilla just nu är att jag står nära henne och backar med henne framför mig. Då får hon in tekniken korrekt utan att bara rusa efter godisen. Jag vill verkligen göra rätt från början! Särskilt med en hund som Scilla som har så mycket egen motor.

Varannan start och stopp och varannan vagnträning var planen idag. Vagnträningen innebar idag att Scilla fick vagnen kopplad i selen, sätta sig med linan sträckt och sedan var målet att på mitt kommando gå bredvid mig några meter och helt sonika dra vagnen. En instruktör står naturligtvis med en fot på vagnen och håller emot så att hundarna inte får vagnen i rumpan.

Scillas första repetiton gav mig en klump i halsen! Vagnen stod på gräsmattan och inte på den trängre banan. Scilla brydde sig inte nämnvärt om att sitta där, men när vi körde igång blev det ett stort frågetecken. ”Vad i hela friden är det som förföljer mig?!”. Det är sällan jag ser henne så komfunderad och jag blev riktigt orolig … : tänk om hon blir rädd nu! Hjälp!

Start och stopp igen som gick jättebra och sedan på vagnen igen. Instruktören tipsade mig om att belöna i absolut första steget och sedan belöna så ofta som möjligt i steget så hon fick upprepad positiv förstärkning för just dragandet – för det är vagnen och inte dragandet hon är orolig för. Det gick bättre och mattes hjärta kunde lugna sig några centimeter 🙂 Man vill ju att hundarna ska tycka att det är det bästa som finns – att dra.

Start och stopp rullade på och fjärde och femte repitionen släppte det äntligen 😀 Hon drog superfint och sneglade inte åt vagnen. Bästa Scille-Dill! Matte nöjd! Nyckeln blev att belöna första steget och sedan vända och precis som med start och stopp: backa henne med mig! Då kände hon sig säkert mer bekväm och igenkänningen gör att hon drar på! Skööönt 😀 Bästa coacharna!

Så synd att jag inte fick till någon bild idag när det var så vackert väder (tränade i bara fleecetröja idag – woho!), men en tjej fotograferade till hemsidan så det kommer upp snart 😀

IMG_4562

Längtar efter att träna (och kanske tävla?) med fina Dina igen. Hon har varit hos svärföräldrarna idag och blivit bortskäm. Kanske blir det ett pass lydnad med nya konorna + klicker i eftermiddag/kväll … Skriver om det i sådana fall, såklart!

Mmm är så kär i mina hundar 😀

Annonser

7 reaktioner på ”Första vagndraget!

  1. Kul att ha provat på vagn, det är ju vår grej här hemma :D… och bra att hon inte blev rädd. Det är ju som sagt ett orosmoment där när det blir lite fel. Har blivit fel många gånger för oss som har satt ihop vår egna lilla vagnanordning, men som tur är så har jag också en hund som inte bryr sig nämnvärt (eller alls för den delen). Och tycker de att det är roligt också så släpps ju konstigheter säkert lättare 🙂

  2. Ja och Scilla är inte den som är den – hon får mycket sällan stora ögon. Så när det väl händer blir man lite snörpen i halsen så att säga! Ja när hon märkte att det var helt lugnt var det ju ÄNNU roligare! Det är kul med modellinlärning: hon skakade av frustration och vilja att sticka iväg när hon såg husses hund få lov att dra. Har ni tränat DW eller så på någon klubb eller alltid kört hemma? 🙂

  3. Hon får inte ta pinnar mer för att det blivit en överslagshandling. Direkt när hon kommit lös har hon antingen bett om boll eller plockat pinnar.. Riktigt jobbigt när vi gått i skogen och hon sliter pinne efter pinne.. och det är inte små pinnar heller 😉 Har haft det som förbudsträning nu. Behövt bli förbannad faktiskt och behövt säga åt henne ordentligt och sedan belönat som SATAN när hon släppt och kommit till mig 🙂 Idag tog hon pinnar när mobilen ringde.. Lät henne då jag var tvungen att lägga fokus på samtalet men efteråt var det inga pinnar mer 🙂 (Skonar hennes tänder som slitits ner 😉 )

  4. Mmm! Frågar för jag känner igen mig i min schäfer. Det där schäferskriket också … Men så är jag dålig på att ta med annan leksak, har två hundar varav den ena gärna drar på en egen tur efter vilt … Hmpf hmpf. Men nu börjar Dina (schäfern) bajsa pinnar. Endast pinnar/flisor! Då är det dags att begränsa tuggandet i skogen.

  5. Låter som en bra tjej det där 😀

    Vi kör bara vagn – och pulkadrag hemma. Har blivit som en rolig och praktiskt grej då hunden drar sonen. Roligaste min hund vet av allt vi provat på med honom, så det blir flera gånger i veckan 🙂

  6. Ja det har jag sett i din blogg 😀 Kul grej! Den här vagnen väger några hundra kilogram men det är på jul så det blir annat att dra den 🙂

Lämna gärna ett tassavtryck i form av en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s