Ingen Big deal … Eller?

IMG_7267
Bild lånad från http://www.vomalmere.com/


Jag skrev förut ett inlägg om vad jag har för idéer om nästa hundras och syftade då på tollare. Efter att ha tagit reda på mer – mailat meduppfödare, ägare till tollare och pratat med hundvänner – så har jag tänkt om. Tollare är nog ingenting för mig. Inte nu.

Däremot har jag börjat fundera på malinois. Och jag blir liksom trött på mig själv … Det här borde inte vara någon big deal. Men … Jag ser mig själv utifrån. Först rottweiler och sedan malinois. Jag vet tre personer som gjort den resan och är sålda på den aktiva långnäsan. Jag vill inte bli en sådan som överger den underbara rottweilern. Jag vill framförallt inte att folk ska tänka att ”Ja, vad var det jag sa. Rottweiler håller inte måttet på tävlingsplanerna”. Och det är ju där skon klämmer – jag bryr mig om vad folk tycker. Även om de som säger så har fel – en bra rottweiler med en bra förare kan mycket väl konkurrera med de långnäsorna! Scilla är precis så snabb, liten, samarbetsvillig, rejäl och aktiv som jag önskar. Inte alls klumpig, tung och trög som folk har en tanke om att rottweiler är och därmed är det endast de belgiska, tyska och engelska och eventuellt australiska vallhundarna som kan placera sig på prispallen (typ).

Bild lånad ifrån http://www.dressemonchien.com/
Bild lånad ifrån http://www.dressemonchien.com/

Anlendingen till att jag tänker vidare från rottweilern är att det är alldeles för svårt att finna en bra rottweiler idag, att jag vill ha en hanhund och rottweiler-hanarna är över lag på tok för tunga för sitt eget bästa och att jag helt enkelt är nyfiken och vill vidare! Testa!

Ändå sticker det lite i hjärtat över att ”överge min ras”. Jag känner ett ansvar att visa upp hur bra rottweiler kan vara och inte galna bestar. Till skillnad från just många individer av vallhundstyp är en bra rottweiler stabil och håller ihop mentalt – det kan jag säga eftersom jag har en av varje 🙂 Men jag drar inte alla över en kant, det finns mycket att säga om båda lägren!

Jag känner helt enkelt att jag sviker min ras genom att vara en av för få seriösa aktiva medvetna rottweilerägare i Sverige. Men det fungerar ju inte så. Man ska ju inte ha hund för att bevisa någonting för någon annan.

Men innan det är tal om att skaffa en till hund ska jag och mina damer tävla en hel del och njuta av livet i flera år till!

Bild lånad från http://www.blocket.se/blekinge/Malinois_54000108.htm
Annonser

6 reaktioner på ”Ingen Big deal … Eller?

  1. Det viktigaste är nog att hitta rätt individ som passar än att hitta rätt ras! Du verkar veta vilka egenskaper du vill ha! Så lås dig inte fast på ras utan kolla runt ha ögonen öppna osv! Helt plötsligt så har du hittat den individ som passar dig!

  2. Det är nog sant! Svårt bara när jag vill satsa på IPO – då har jag bruksraserna att välja på 🙂

  3. Jag har tollare! Men nästa hund blir kelpie. Dock utesluter jag inte att ha tollare igen… Men jag blir precis som du, trött på att folk anser man är missnöjd med sin ras helt och ”överger”. Jag ser det istället som ett trevligt komplement att ha två olika raser 🙂

  4. Visst är det så! Och jag vill utvecklas! Det gör vi genom att pröva olika 🙂 Tack för din kommentar

  5. Jag tycker att du ska gå din egna väg och strunta i vad andra säger. Jag är glad över att jag tog det beslutet. Har en omhändertagen rottis hane på två år och ångrar inte att jag lätttt honom få flytta hem till mig.

  6. Tack för din kommentar! Helt rätt! Jag kommer nog komma in i den tanken alltmer. Det handlar om att jag är ung och har mycket krav på mig själv 🙂

Lämna gärna ett tassavtryck i form av en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s