Midsommarbruks

Igår vaknade vi på landet och gick en ganska kort promenad till en äng för att plocka prästkragar. Hundarna stojade – Dina vallade oss och Scilla åt gräs i sele och flexikoppel. Jag kom på att jag kunde passa på att lägga ett ängsspår. Det är nyttigt och roligt med variation ️ samt att jag har förstått att äng är eftertraktat att spåra på. De är ju tyvärr sällsynta. Gräset var visserligen högt, men jag letade upp tre pinnar i skogen och lade ett spår i cerpentiner tvärsöver ängen.

Liggtid 1,5 timme. Sol bredvid molnen och ganska myvket nordostlig vind. Spåret ser ut att gå ut på vägen och att hon slår, men vi höll oss på ängen.

Anledningen till att jag inte använder högra delen av ängen till spåret var att vi redan förstört det när vi plockade blommorna 🙂 
  
Medan spåret låg tränade båda hundarna uppletande. Dina med fokus på raka skick och mindre tugg. Scilla med fokus på direkta avlämningar och inte rusa iväg och leka med troféerna – eller belöningen – själv.  

 

Jag började med att valla rutan och lade ut tre föremål på rad kanske tio meter in i rutan (fegis, såhär i efterhand). Vinden från sidan var rätt och hon gjorde fina raka skick alla utom en gång. Kul! 

Tuggandet (och släppandet av leksaker vi kampar med) är svårare och vi övade på det separat. Omvänt lockande fungerar, men jag har inte helt funderat ut hur jag vill göra och då blir det frågetecken när man väl står där. En lärdom! 

  
Scilla började jag med att öva dead or alive med två likadana bollar. Det är sådant j-a tryck i henne rent ut sagt att jag får ha tungan rätt i mun. Det går fort och det går hårt! 

  

Men hon gör det bra, faktiskt. Jag har valt att använda ”Släpp” som bytakommando för att inte göra det negativt. Utmaningen för Scilla är att göra detta på avstånd. Hon har fått så mycket förstärkning i att sticka iväg och busa på egen hand. Helt och hållet mitt fel. 

  

Hon fick göra ett uppletande av fyra föremål i rutan och klarar apporteringen finfint, men att belöna med boll var svårt. Jag orkar inte hålla henne när hon drar i bollen, men när jag släpper sticker hon (naturligtvis – det är mycket roligare för henne). Jag tappade huvudet och blev irriterad på henne. Fastän jag vet så mycket bättre och lägger hela min grund i hundträning i att jobba med hunden och inte emot samt det jag vet om aggression nu – så står jag där och blir arg på en hund som är 20 meter bort och har asroligt med sin boll, sin belöning. 

Så dumt!

 
Det enda bra med det var att jag sedan tog mitt förnuft till fånga och testade en annan metod. När Scilla stack med sin belöning så gick jag åt motsatt håll med den andra identiska bollen. Ett slags enormt dead or alive, antar jag. Eller så har jag lyssnat mycket på Eva Bodfäldt i hundpodcasten Vår Bästa Vän 😉 

Skämt åsido, det är så mycket mer effektivt och helt konfliktfritt! När Scilla kom rusande (efter några sekunder) bytte vi mot min – mycket roligare – boll. Om, eller snarare när, hon då stack så gjorde jag samma sak igen. Och det fungerade bra. Vi får se om jag fortsätter så. 

Till min dream board ❤
   

Efter uppletandeträningen var det dags för Dinas spår. Förbi de otäcka hästarna och korna 😉 

Hon skötte spåret bra! Hon vart nog lite fundersam över vegetationen och det var nog inte enkelt för henne. Högt och mycket blött gräs med mycket frömjöl. 

Det blev en del ringande och vindande i vinklarna, men jag förlåter henne för det pga vinden och underlaget. Det är bra övning för mig att se hur hon jobbar beroende på svårighetsgrad och att lära mig läsa henne. 

   

Fantastiska blommor. Men de luktar illa 😦

Att apportera skogspinnar var inte heller självklart. Hon markerade de, men tveksamt. Någonting att öva mer på – annorlunda föremål i spåret. 

❤ Blöt i ansiktet efter att ha plöjt igenom ängen ❤
Annonser

Lämna gärna ett tassavtryck i form av en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s