Att få upp ett ljus angående (extern)belöningar

Slutspurt på min utbildningen för att bli Hundinstruktör hos Hundsteg och jag har helt enkelt vigt mina dagar åt att plugga järnet för att slippa stressa.

Dina mår allt bättre och det känns så skönt. Enligt veterinären är kortisonet kvar i kroppen 6-8 veckor och därför ska vi fortsätta komplettera med smärtstillande i knappt en månad till. Jag hoppas verkligen hon klarar den övergången väl.

Hon får gradvis längre promenader och även träning. Jag undviker spurter men hon får efter ordentlig uppvärmning röra sig fritt och leta föremål eller godis. Stretching morgon och kväll samt sjukgymnastik. Men nu börjar vi kunna leva ett normalt liv igen.

Vi har tränat några gånger ihop med Amela och det är mycket roligt. Hon tipsade mig hur jag kan använda externbelöning trots att det har varit svårt på snudd till omöjligt tidigare och jag har undvikit det. Jag använder två likvärdiga belöningar (likadana bollar i det här fallet) som läggs ut på håll på lika avtänd från henne. Vi testade att låta henne runda en ryggsäck, inta utgångsposition, gå fot några steg och sedan välja vilken belöning hon vill ha. Bara den lilla justeringen gjorde mycket stor skillnad. Och som Amela sa – hon får inflytande vilket är bra ur en kognitiv synvinkel (kräver mycket mentalt) samt berikning, bra störningsträning och hundarna blir lyckligare av att ha inflytande.

Och det känns så självklart – det är så jag arbetar med människor i pedagogiken: jag tror mycket på inflytande och att det stärker människor.

Det blev också lång (!) underbar fika med babbel om hundar och framtiden. Det blev att fylla på parkeringspengarna flera gånger om – stannade mycket längre än jag tänkt mig 🙂 En energipåfyllande underbar dag.

Annonser

En reaktion på ”Att få upp ett ljus angående (extern)belöningar

Lämna gärna ett tassavtryck i form av en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s